– Zależy nam na praktycznym wymiarze studiów, tworzeniu pomostów pomiędzy nauką a gospodarką – mówiła, podczas pierwszego spotkania Rady Praktyków Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, dziekan prof. Bożena Waszkiewicz-Robak. Nominacje do rady trafiły do kilkunastu przedstawicieli firm o zasięgu regionalnym, krajowym i międzynarodowym. Ich głos będzie uwzględniany podczas tworzenia strategii rozwoju wydziału oraz modyfikacji podstaw programowych na informatyce, automatyce i robotyce oraz technologii żywności i żywieniu człowieka. Pierwsze opinie przedsiębiorców dotyczyły możliwości wprowadzenia nowej specjalności oraz studiów dualnych na prowadzonych przez wydział kierunkach.
Prodziekan dr inż. Aneta Wiktorzak podkreślała, że uczelnia zamierza zbliżyć się do niemieckiego modelu kształcenia, poprzez silne powiązanie z sektorem firm. Jako wzór do naśladowania przywoływała powstałe w latach pięćdziesiątych dwudziestego wieku niemieckie wyższe szkoły zawodowe (Fachhochschulen), które w założeniu miały wyrównać szanse młodzieży pochodzącej z niewielkich miejscowości, w ich dążeniu do prestiżu i sukcesu zawodowego, a w rezultacie stały się motorem niemieckiej gospodarki, m.in. determinantą rozwoju średniej wielkości przedsiębiorstw.
W podobnym duchu wzajemnej współpracy na linii nauka-biznes wypowiadali się także przedsiębiorcy. Marek Szymański, prezes TMT, podkreślał, że „obecnie mamy rynek pracownika, a nie pracodawcy”, a zmieniające się trendy oraz technologie produkcji i przetwórstwa, wymagają od firm olbrzymiej elastyczności. – Współpracując z uczelniami możemy więcej – mówił.
Głos zabrał także Tomasz Dmuchowski z firmy Incred. – Tworzymy rozwiązania dla sektora medycznego oraz finansowego wykorzystując sieci samouczące, dla firmy z Madrytu opracowujemy algorytm, tzw. chatbot, który będzie przeprowadzał wstępną diagnostykę medyczną, myślimy także o dronie do przewożenia osób niepełnosprawnych – mówił młody przedsiębiorca i absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, podkreślając, że jego firma chce mieć w wpływ na kształcenie informatyków. Proponował wprowadzenie specjalizacji ze sztucznej inteligencji (AI) oraz realizowanie studiów informatycznych w systemie dualnym (zajęcia na uczelni oraz w przedsiębiorstwie).
– Stwórzmy Dolinę Krzemową Podlasia – puentował dyskusję prof. Mieczysław Obiedziński, kierownik Katedry Jakości i Bezpieczeństwa Żywności na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP w Łomży.
Wydział Informatyki Nauk o Żywności kształci na trzech kierunkach, w jego strukturach są cztery zakłady oraz dwie katedry. Rada Praktyków będzie miała wpływ na strategię rozwoju wydziału, kształtowanie programów studiów, pomoc w organizacji praktyk studenckich i podejmowanie dodatkowych działań na wydziale.