Niezależnie od uwarunkowań społecznych, ekonomicznych czy kulturowych ludzie zawsze będą dążyli do zaspokojenia podstawowej potrzeby, jaką jest jedzenie. W związku z tym zagadnienia związane z żywnością, jej pozyskiwaniem, produkcją, dystrybucją zawsze będą aktualne, nie będą ulegały przedawnieniu. Dane statystyczne zdają się potwierdzać tą teorię: szacuje się, że do 2050 roku liczba ludności na świecie wzrośnie nawet do 10 mld ludzi. Aby zapewnić odpowiednią podaż żywności dla takiej liczby ludności, globalna produkcja żywności powinna wzrosnąć nawet o 60%. Zestawiając to z informacją, że w przemyśle spożywczym w Polsce w 2019 roku zatrudnionych było, wg danych GUS, 444 tys. osób - czy nie są to wystarczające argumenty do tego, żeby swoją drogę zawodową związać właśnie z produkcją i przetwórstwem żywności?
Studia na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka przygotowują do pracy w zawodzie technologa żywności – osoby, która nadzoruje proces produkcji żywności i dba o jej bezpieczeństwo, jakość i autentyczność. Praca technologa to także przygotowywanie receptur, udoskonalanie i wdrażanie nowych technologii, opracowywanie i kontrola norm jakości, znajomość i stosowanie przepisów prawa żywnościowego. W zależności od potrzeb danego dnia miejscem pracy technologa może być klimatyzowane biuro, laboratorium, hala produkcyjna czy chłodnie – na brak urozmaicenia nie można zatem narzekać.
Chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę, Drodzy Maturzyści, na jeszcze jeden aspekt pracy technologa żywności: możliwość pracy twórczej. Myśląc o pracy twórczej wiele osób przywołuje skojarzenia związane ze sztuką, filmem, show biznesem; artystami, malarzami, piosenkarzami, aktorami. Obserwując to z zewnątrz, takie zawody wydają się być ciekawą i barwną alternatywą, jednak patrząc obiektywnie, uzmysławiamy sobie niską realność szans na powodzenie. Można jednak połączyć przyjemne z pożytecznym i elementy twórcze odnaleźć w pracy technologa żywności. Te elementy twórcze to szansa na stworzenie produktu, który będzie nowością na rynku a odbiorcę – konsumenta zachwyci smakiem, zapachem, konsystencją i teksturą. Jednocześnie, oprócz tych wrażeń smakowych i zapachowych, taki produkt może wykazywać cechy prozdrowotne, przeciwdziałać rozwojowi chorób dietozależnych, a technolog-artysta nie dość że będzie czuł się usatysfakcjonowany twórczo, to będzie miała także poczucie spełnienia społecznej odpowiedzialności.
Ukończenie studiów na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka to szanse na zatrudnienie nie tylko w zakładach przemysłu spożywczego. Perspektywą może być również praca w jednostkach nadzoru nad higieną i bezpieczeństwem produkcji żywności, w tym w Stacjach Sanitarno – Epidemiologicznych i Inspektoratach Weterynaryjnych, w zakładach żywienia zbiorowego, laboratoriach przyzakładowych i komercyjnych laboratoriach zewnętrznych. Jednak zdobyta wiedza i umiejętności to nie tylko szanse na podjęcie pracy – to także, a może przede wszystkim, elementy niezbędne do tego, aby móc określić siebie świadomym konsumentem oraz kontynuować naukę na studiach magisterskich II stopnia.
Drodzy Maturzyści, jak sami widzicie wachlarz możliwości jest niezwykle szeroki. Pamiętajcie: ludzie jedli, jedzą i jeść zawsze chcieli będą, zatem zapotrzebowanie na żywność było, jest i będzie. Od Was zależeć może, jakiego rodzaju będzie to żywność i jaki będzie poziom jej jakości.