Rolnicy z Chin, przedstawiciele grup producenckich oraz organizacji rolnych, gościli z wizytą studyjną w naszej uczelni na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności. Na temat innowacyjnościw sektorze rolno-spożywczym opowiadał Pan mgr inż. Adam Siwek. Goście zadawali pytania dotyczące mega trendów podażowych występujących w innowacjach, zainteresowani byli technologią produkcji piwa, unikalnymi recepturami oraz badaniami naukowymi wytwarzanych wyrobów. O gatunkach repertuarowych piw, brzeczce, fermentacji, izomeryzacji alfa kwasów chmielowych nadających piwu pożądany smak goryczki, opowiadał mgr Adam Siwek. Dr inż. Milena Stachelska zaprezentowała możliwości wykorzystania termocyklera do reakcji PCR, bioreaktora do produkcji kultur starterowych oraz inne urządzenia laboratorium mikrobiologicznego. Podczas spotkania wywiązała się dyskusja dot. trwałości produktów mięsnych.
Chińczycy uczestniczą w wymianie młodych rolników, programie zainicjowanym przez Komisję Europejską przy współpracy z innymi obszarami geograficznymi, m.in. z ministerstwem rolnictwa Państwa Środka. Wizytę chińskich rolników w Polsce koordynuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – pokazując najważniejsze trendy rolno-spożywcze kraju. Chińczycy odwiedzają polskich producentów oraz firmy, nawiązują kontakty biznesowe, szukają inspiracji w Europie, a konkretnie w Polsce, Belgii i Portugalii, bo to docelowe kraje ich wizyty na Starym Kontynencie.