Nasi nauczyciele akademiccy przekazują wiedzę nie tylko studentom. Na zaproszenie szkół prowadzą prelekcje dla uczniów. Zawsze jest to solidna dawka wiedzy z elementami praktycznych porad, takich jak chociażby dietetyczna analiza składu masy ciała. Proste badanie, które mówi czy nasze proporcje mięśni, tkanki tłuszczowej i kości są prawidłowe. Dr Marta Rożniata i studentki Dietetyki odwiedziły Zespół Szkół Powiatowych w Kadzidle. Opowiedziały o zasadach zdrowego żywienia. Czy wiemy co jemy?
Jelita są naszym „drugim mózgiem”, znajduje się w nich sto milionów komórek nerwowych i biliony współpracujących z nimi bakterii. A otyłość to coś więcej niż nadmiar kilogramów i pulchne ciało. W 2015 roku polscy naukowcy wzięli pod lupę przyzwyczajenia żywieniowe nastolatków w wieku 12-17 lat. Okazało się, że ich preferowanymi produktami są: chipsy, fast foody i słodzone napoje gazowane. Badania ujawniły patologiczne skłonności młodych o potencjalnie katastrofalnych konsekwencjach dla zdrowia: żarłoczność, brak kontroli nad jedzeniem, jedzenie kompulsywne.
Nic zatem dziwnego, że zwroty „zdrowy styl życia”, „slow food” robią zawrotną karierę, rośnie lista ekologicznych produktów, a zawód dietetyka jest coraz bardziej popularny. Trend na zdrowe życie popularyzuje kadra Dietetyki Akademii Nauk Stosowanych w Łomży, wśród studentów i uczniów. To bardzo ważne, bo w ostatnich latach drastycznie obniżył się próg wiekowy osób, u których diagnozowana jest otyłość. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to jedna z najpoważniejszych współczesnych chorób, która chociaż nie jest zakaźna, to przybrała ewidentnie postać globalnej epidemii.
Sposobem odżywiania i stylem życia możemy zejść z drogi prowadzącej do chorób, także nowotworowych – to unikalny rodzaj wiedzy, który nauczyciele akademiccy kierunku Dietetyka popularyzują w szkołach.